Preshevë

Për tri ditë e tri net Serbia “plaçkiti” mbi 1 milionë euro nga mërgimtarët shqiptarë?!

Për tri ditë e tri net Serbia “plaçkiti” mbi 1 milionë euro nga mërgimtarët shqiptarë?!

Në prag të festave të fundvitit në tri-katër pika kufitare tek ne Btrvoci (Hunagari-Serbi) apo në Horgosh (Hungari-Serbi) apo tek Dheu i Bardhë, Mucibabë dhe Dobrosin në kufijtë e Serbisë me Kosovën për tri ditë rresht u krijuan kolona të gjata të veturave për shkak të ardhjes së madhe të mërgimtarëve ne vendlindje, ku mërgimtare […]

Lugina e Preshevës, rrogat na u pergjysmuan pa paralajmerim!

Lugina e Preshevës, rrogat na u pergjysmuan pa paralajmerim!

Gjyqi kushtetues në Serbi ka anuluar vendimin e qeverisë së Serbisë të vitit 2001, me të cilin rrogat në qendrat shëndetsore në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë janë rritur për rreth 50%. Ky vendim i gjyqit kushtetues është publikuar në fletën zyrtare të Serbisë me 8 dhjetor. Me ankesë të rreth 70 puntorëve shëndetsorë të Banjës […]

Lugina e Preshevës, geto e pa shpallur (Video)

Lugina e Preshevës, geto e pa shpallur (Video)

Serbia vazhdon të shkel të drejtat kolektive të shqiptarëve në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, duke njohur vetëm autonominë kulturore por jo edhe aprovimin e të drejtave kombëtare. Atyre u ndalohet përdorimi i flamurit kombëtar shqiptar, mësimi i historisë shqiptare dhe tekstet nga Kosova. Gjendja bëhet edhe më e rëndë kur banorët nuk ndihen të sigurtë […]

Presheva e Bujanoci ngrenë flamujt kuqezi

Presheva e Bujanoci ngrenë flamujt kuqezi

Atmosfera festive në Luginë të Preshevës, edhe përkundër pengesave nga shteti serb, nuk ka munguar ditën e sotme për nder të 28 Nëntorit, Ditës së Flamurit. Në ndërtesat komunale të Bujanocit dhe Preshevës, sot, përveç flamujve shtetërorë të Serbisë dhe atyre komunalë, ka valuar edhe flamuri kuqezi. Pasditen e sotme, siç raporton televizioni serb RTS, […]

Lugina e Preshevës kërkon ndihmën e Prishtinës

Lugina e Preshevës kërkon ndihmën e Prishtinës

Lajmi se përfaqësuesit e dy komunave me shumicë shqiptare në jug të Serbisë, Preshevës dhe Bujanovcit, kanë qenë te presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, për të biseduar lidhur me problemet për realizimin e të drejtave të shqiptarëve në Serbi, e hap çështjen se çfarë është komunikimi i pakicës shqiptare, qeverisjes së saj lokale dhe autoriteteve […]

Lugina e Preshevës në luftë me ‘eksodin e heshtur’

Lugina e Preshevës në luftë me ‘eksodin e heshtur’

Shqiptarët në Luginën e Preshevës janë pakica më e diskriminuar në Evropë, e cila në vijimësi po ballafaqohet me shkeljen e të drejtave të njeriut dhe me shpërnguljen e vazhdueshme drejt BE-së dhe drejt Kosovës. Për çdo ditë nga Lugina e Preshevës po ikin shqiptarët në drejtim të Kosovës, por edhe në drejtim të vendeve […]

Presheva bllokon presidentin Ivanov, rrugës për në Boegrad (FOTO)

Presheva bllokon presidentin Ivanov, rrugës për në Boegrad (FOTO)

Presidenti i Maqedonisë Gjorgje Ivanov sot  eshte vonuar ne takimet e tij te psrpaar ne Beograd, cka edhe ka ndryshuar komplet agjenden e vizites ne kryeqytetin serb per shkak se eskorta  e tij ne Preshevë, pikriresht ne austostraden në korridorit 10-të e blokuar per tri more rresht,  nga qindra vetura, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” […]

“Fukarallëki” më i madhi në Serbi është në Tutin dhe Preshevë

“Fukarallëki” më i madhi në Serbi është në Tutin dhe Preshevë

Shkalla më e lartë e varfërisë në Serbi është në komunën e Tutinit me 66.1% ndërsa më e larta është në Novi Beograd me 4.8%, sipas hulumtimit të “Hara e varfërisë në Serbi: Gjetjet dhe impikimet në politikat publike”, transmeton presheva.com. Në konferencë për gazetarë është thënë se shkalla e lartë e varfërisë është edhe […]

Konferenca/Shqyrtimi dhe trajtimi shkencor si dhe riaktualizimi i Çështjes së Luginës së Preshevës në dimensionin rajonal e ndërkombëtar

Konferenca/Shqyrtimi dhe trajtimi shkencor si dhe riaktualizimi i Çështjes së Luginës së Preshevës në dimensionin rajonal e ndërkombëtar

Shoqata për Trashëgimi dhe  Krijimtari Kulturore e Luginës së Preshevës, me seli në  Preshevë Konferencë shkencore : Çështja e Luginës së Preshevës në Dimensionin Rajonal dhe Ndërkombëtar: Të Drejtat e Njeriut, Siguria dhe MArrëdhëniët Shqiptare – Serbe Koha dhe vendi i mbajtjes: 26 nëntor 2016, Preshevë Pjesëmarrës në Konferencë: studiues dhe përfaqësues nga të gjitha […]