Preshevë

Presheva, qendër bujqësore rajonale (FOTO)

Presheva, qendër bujqësore rajonale (FOTO)

Pas kompanisë Solid nga Kosova, arrihet marrëveshja me investitorin e dytë në Komunën e Preshevës, MasrFruit International nga Holanda. Me realizimin e këtij investimi, bujqit tanë do të kenë të siguruar shitjen e produkteve të tyre në treg ku qendra e grumbullimit e cila do të hapet nga MasrFruit International, do ti blejë ato dhe […]

Tërrnoci, ishte më i madh se Vranja dhe Presheva (FOTO)

Tërrnoci, ishte më i madh se Vranja dhe Presheva (FOTO)

Tërnoci në shekullin e XVI, ka qenë vendbanim më i madhë në Kadillëkun e Vranjës, thote për agjencine e lajemeve “Persheva jonë” Prof. Xhahit Ramadani duke ju rferuar dehsmiva dhe fakteve hisotrike sipas nje studimi shkencor  “Perandoria Osmane në shekullin XVI bëri tre regjistrime kadastrale në vitin 1519,1528 dhe në vitin 1570. Bazuar në regjistrimet e […]

Për tri ditë e tri net Serbia “plaçkiti” mbi 1 milionë euro nga mërgimtarët shqiptarë?!

Për tri ditë e tri net Serbia “plaçkiti” mbi 1 milionë euro nga mërgimtarët shqiptarë?!

Në prag të festave të fundvitit në tri-katër pika kufitare tek ne Btrvoci (Hunagari-Serbi) apo në Horgosh (Hungari-Serbi) apo tek Dheu i Bardhë, Mucibabë dhe Dobrosin në kufijtë e Serbisë me Kosovën për tri ditë rresht u krijuan kolona të gjata të veturave për shkak të ardhjes së madhe të mërgimtarëve ne vendlindje, ku mërgimtare […]

Lugina e Preshevës, rrogat na u pergjysmuan pa paralajmerim!

Lugina e Preshevës, rrogat na u pergjysmuan pa paralajmerim!

Gjyqi kushtetues në Serbi ka anuluar vendimin e qeverisë së Serbisë të vitit 2001, me të cilin rrogat në qendrat shëndetsore në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë janë rritur për rreth 50%. Ky vendim i gjyqit kushtetues është publikuar në fletën zyrtare të Serbisë me 8 dhjetor. Me ankesë të rreth 70 puntorëve shëndetsorë të Banjës […]

Lugina e Preshevës, geto e pa shpallur (Video)

Lugina e Preshevës, geto e pa shpallur (Video)

Serbia vazhdon të shkel të drejtat kolektive të shqiptarëve në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, duke njohur vetëm autonominë kulturore por jo edhe aprovimin e të drejtave kombëtare. Atyre u ndalohet përdorimi i flamurit kombëtar shqiptar, mësimi i historisë shqiptare dhe tekstet nga Kosova. Gjendja bëhet edhe më e rëndë kur banorët nuk ndihen të sigurtë […]

Presheva e Bujanoci ngrenë flamujt kuqezi

Presheva e Bujanoci ngrenë flamujt kuqezi

Atmosfera festive në Luginë të Preshevës, edhe përkundër pengesave nga shteti serb, nuk ka munguar ditën e sotme për nder të 28 Nëntorit, Ditës së Flamurit. Në ndërtesat komunale të Bujanocit dhe Preshevës, sot, përveç flamujve shtetërorë të Serbisë dhe atyre komunalë, ka valuar edhe flamuri kuqezi. Pasditen e sotme, siç raporton televizioni serb RTS, […]

Lugina e Preshevës kërkon ndihmën e Prishtinës

Lugina e Preshevës kërkon ndihmën e Prishtinës

Lajmi se përfaqësuesit e dy komunave me shumicë shqiptare në jug të Serbisë, Preshevës dhe Bujanovcit, kanë qenë te presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, për të biseduar lidhur me problemet për realizimin e të drejtave të shqiptarëve në Serbi, e hap çështjen se çfarë është komunikimi i pakicës shqiptare, qeverisjes së saj lokale dhe autoriteteve […]

Lugina e Preshevës në luftë me ‘eksodin e heshtur’

Lugina e Preshevës në luftë me ‘eksodin e heshtur’

Shqiptarët në Luginën e Preshevës janë pakica më e diskriminuar në Evropë, e cila në vijimësi po ballafaqohet me shkeljen e të drejtave të njeriut dhe me shpërnguljen e vazhdueshme drejt BE-së dhe drejt Kosovës. Për çdo ditë nga Lugina e Preshevës po ikin shqiptarët në drejtim të Kosovës, por edhe në drejtim të vendeve […]

1 2 3 32