Op -Ed

Dele qe nuk ju vlen as leshi…

Dele qe nuk ju vlen as leshi…

Nga – Ida Nurce Dhite e Gretes, me te famshmet ne Shqiperi per momentin, jane te zgjuara. Jane me arsim te larte, mdaje me arsim nga ai jashte vendit. Jane arsimuar ne nje nga universitetet me te mira ne Itali, per shkenca politike. Sa gje e madhe! Por fati i keq i tyre, qe jetojne […]

Vrasja e gruas, një krim i përbashkët

Vrasja e gruas, një krim i përbashkët

Nga – Pranvera Shehaj “Civilizimi i një kulture duket në menyrën se si figura e femrës trajtohet brenda saj!” Kështu citonte Bacha Khan, lideri spiritual dhe politik i Indisë, bashkëvizionar i Ghand-it. Jetojmë në kohën kur fletët e historisë botërore mbajnë firmat e shumë grave që me lidershipin e tyre vendosin ekuilibrat e botës dhe […]

Një vështrim sociologjik mbi bashkëjetesën dhe mirëkuptimin ndërfetar te shqiptarët

Një vështrim sociologjik mbi bashkëjetesën dhe mirëkuptimin ndërfetar te shqiptarët

nga Dr. Genti Kruja Universiteti “Beder” Abstrakt Dialogu ndërfetar pikënisjen e vet historiko-sociologjike e përcakton thellë në histori, në tradita dhe kultura të ndryshme botërore. Padyshim që edhe shqiptarët kanë një rol të rëndësishëm në dialogun midis qytetërimeve, parë nga vetë aspekti historik, ku shqiptarët kanë dhënë shembullin e mrekullueshëm të bashkëjetesës ndërfetare, madje dhe […]

Islamofobia e pafalshme

Islamofobia e pafalshme

Dionis Xhafa Një moment duhej që të nisnin komentet fyese kundër myslimanëve. Një ngjarje që ndodhi në sheshin Skënderbej, ku iu (vendos) me programacione e dredhi një tip ndalese heroit tonë kombëtar, bëri që ekstremistët e krishterë të nisnin menjëherë në komente fyese dhe denigruese, deri në masën e rëndë sa të quajnë se myslimanët […]

Koha kur Evropën e tremb Shqipëria

Koha kur Evropën e tremb Shqipëria

Nga – Pranvera Shehaj Objektivat dhe projektet afatgjata kanë qenë gjithmonë pjesë e një rrugëtimi problematik për ne shqiptarët, përsa kohë timonierët tanë e kanë parë vendin si instrument i karrierës vetjake. Është mëse e dobishme të bësh opozitë të fortë në një vend ku zëri i kundërshtisë bëhet palë me heshtjen, por opozita ka […]

Përpara malit me emrin Arbën Xhaferi

Përpara malit me emrin Arbën Xhaferi

Nga – Mentor Nazarko Ndërsa për media të ndryshme po formulohen elegji për vdekjen e shqiptarit të madh Arbën Xhaferi, dhe shumë po përpiqen të tregojnë prova të miqësisë me të, ka vend dhe për sprova të tjera që e shohin atë njëherësh si politikan, si filozof dhe si njeri. Pse ai ishte mik i të gjithëve, dhe […]

NË KËPUCËT E MIA

NË KËPUCËT E MIA

Nga – Eni Dare Unë e shikoj jetën të shkojë sipas mënyrës së saj. Të gjithë njerëzit fantastikë kanë një mënyrë fantastike të qenuri. Nuk është një çështje njohurie, as eksperience, të gjithë janë fantastikë sepse qenia e tyre është fantastike. Po si mund të mësosh nëse nuk përcjell? Sot jetojmë atë që trasmetojmë, por […]