speciale

Borxhi i pa shlyer për vrasjet politike

Borxhi i pa shlyer për vrasjet politike

Hetimet që u heshtën Cilat ishin proceset gjyqësore që u përmbyllën gjatë vitit 2013, çfarë shpresash dhanë për qytetarët dhe viktimat, dhe çfarë pritet për zbulimin e vrasjeve të mëdha, në vitin që tani po hyjmë, për gazetën “Bota sot” flasin deputetët e Kosovës dhe analistët politikë. Ata thotë se që nga paslufta e deri […]

Prejardhja pellazge e shqiptarëve sipas amerikanit George F. Williams

Prejardhja pellazge e shqiptarëve sipas amerikanit George  F. Williams

George Fred Williams më 1914 ka shkruajtur: “Po të kthehemi në parahistori, para se rapsodët homerikë t’u këndonin hyjnive dhe heronjëve mitologjike, para se të shkruhej gjuha greke, jetonte një popull i njohur me emrin Pellazgët… Shqiptarët janë të vetmit që kanë ardhur deri më sot nga kjo racë e fuqishme parahistorike. Vetëm vitet e […]

15 vjet pa komandantin legjendar Ismet Jashari – Komandant Kumanova

15 vjet pa komandantin legjendar Ismet Jashari – Komandant Kumanova

Sot u mbushën 15 vjet pa komandantin heroik legjendar Ismet Jashari – komandant Kumanova. Ceremonia e përkujtimit të tij po kalon heshturazi, pa shumë ceremoni përkujtimore dhe manifestime grandioze, për komandantin legjendar që ra heroikisht më 25 gusht 1998 në fshatin Kleçkë të Kosovës gjatë luftimeve me emblemën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kundër forcave […]

Si Musa Çelepia refuzoi urdhrin e Zogut për të vrarë Luigj Gurakuqin

Si Musa Çelepia refuzoi urdhrin e Zogut për të vrarë Luigj Gurakuqin

U lind në Parrucë, të Shkodrës, më 1890 (një burim i dytë shënon më 1895)150). Ka kryer shkollën “Idadije Ushtarake” të Turqisë, në Shkodër. Pasi ka kryer gjimnazin ushtarak është emëruar polic nga administrata turke, duke shërbyer në Shkodër. Më vonë gradohet nënkomiser i Policisë dhe në periudhën e pushtimit austro-hungarez, pikërisht në maj 1917, […]

Pas Skënderbeut, Ismail Qemal Vlorës, këtij burri të kombit shqiptar, i takon nderimi veçantë

Pas Skënderbeut, Ismail Qemal Vlorës, këtij burri të kombit shqiptar, i takon nderimi veçantë

Ekskluzive nga Gani Gashi dhe Miradije Gashi Është nder i madh t’ju përshëndesim në këtë ditë kaq të veçantë për Kombin shqiptar dhe njëherit t’ju shprehim mirënjohjen tonë të thellë në përgatitjen e mbrëmjes festive, me rastin e manifestimit të 100 Vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë, nga mërgata e Stuttgartit. Te shkruash për mërgimtaret shqiptarë të Stuttgartit, e në […]

MEHMET HAJRIZI: JETË ME INTEGRITET

MEHMET HAJRIZI: JETË ME INTEGRITET

Reflektim nga libri “Një jetë me integritet Amazing Grace Uilliam Uillberfors dhe fushata heroike për t’i dhënë fund skllavërisë” i autorit Erik Metaksas (Eric Metaxas). Vepra e Metaksas, siç ka sintetizuar në parathënien e saj, Fllojd Flejk, ish kongresmen amerikan dhe president i Universitetit Uillberfors, “do të qëndrojë si pikë e gjallë referimi, jo aq […]

KONVENTA JUGOSLLAVO – TURKE PËR SHPËRNGULJEN E SHQIPTARËVE (1938)

KONVENTA JUGOSLLAVO – TURKE PËR SHPËRNGULJEN E SHQIPTARËVE (1938)

Në vitin 1938 qeveria e mbretërisë jugosllave ka nënshkruar një konventë me qeverinë e Republikës së Turqisë për emigrimin e popullatës turke (në të vërtet ishte fjala për shpërnguljen e popullsisë shqiptare të konfesionit mysliman), nga pjesa jugore e Serbisë, gjegjësisht nga Kosova dhe trevat tjera shqiptare që shtriheshin në 3 banovina: në banovinën e […]

1 152 153 154