speciale

Dashuria për Kuranin bashkon politikanët e Kosovës

Dashuria për Kuranin bashkon politikanët e Kosovës

Princi i Jordanisë, Ghazi Bin Mohammad ka mbajtur një ligjëratë për mësimet e islamit përpara politikanëve, publicistëve, si dhe pjesëtarëve të kominiteteve fetare në vend. Ai ka ligjëruar, duke thënë se libri i Shenjtë i Kuranit është një libër që transmeton vlera njerëzore. “Ne përfaqësojmë atë që është shkruar në Kuran”, ka thënë veç tjerash […]

Pamjet e një qyteze arbëreshe (FOTO)

Pamjet e një qyteze arbëreshe (FOTO)

Kjo është një fotografi e marrë nga një qytezë arbëreshe, realizuar këtë vit, pikërisht më 2014-të. Ajo është realizuar nga Adem Robert. Ky i fundit është një anglez, i cili ka udhëtuar në mjaft vende të Ballkanit, Evropës dhe botës, për të hulumtuar kultura të ndryshme. Autori i fotos ka dhe një libër kushtuar Shqipërisë […]

Fiset e Pakistanit që 2300 vite me prejardhje “shqiptare”! (Video)

Fiset e Pakistanit që 2300 vite me prejardhje “shqiptare”! (Video)

Këto fise të Pakistanit pretendojnë se janë pasardhësit e drejtpërdrejt të Aleksandrit të Madh. Ata flasin një gjuhë e cila është e ngjashme në shumë fjalë me gjuhen tonë shqipe, kanë veshjet kombëtare të cilat u ngjajnë shumë veshjeve tona antike, ata madje edhe i thërrasin me emrin shallvare. Përpos këtyre ngjashmërive, dokumentari i mësipërm […]

Mrika Mernaçaj, shqiptarja 111 vjeçare, që fitoi shtetësinë amerikane të firmosur nga Presidenti Gerald Ford

Mrika Mernaçaj, shqiptarja 111 vjeçare, që fitoi shtetësinë amerikane të firmosur nga Presidenti Gerald Ford

Çfarë mund ta bëjë një anti komuniste, një nënë patriote dhe pinjolle që rrjedh nga një familje me tradita shqiptare, mbërritur 4 dekada më parë në “Tokën e Premtuar” Eldorado, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, vendi kampion në të gjithë rruzullin i lirisë, demokracisë dhe të drejtave të njeriut, të hyjë në librin e histrorisë […]

Zbulohen simbole të lashta të Dardanisë

Zbulohen simbole të lashta të Dardanisë

Studiuesi Gjok Keka ka botuar një libër ku ka hedhur disa fotografi që dëshmojnë lashtësinë e Dardanisë. Libri titullohet ,”Theatrum genealogicum.- ,Hieronymus Henninges ,1598”. Ky libër përmban fotografi të lashta të Gadishullit Ilirik, pjesë e së cilit ka qenë dhe Dardania, sot pjesa e Kosovës. Më së shumti libri ka imazhe të stemave dhe të […]

“National Geographic” (nëntor 1912): Kush janë shqiptarët

“National Geographic” (nëntor 1912): Kush janë shqiptarët

Nga Theron J. Damon National Geographic, numri i Nëntorit 1912 – Shqiptari është europian: për më shumë se dy mijë vjet ka jetuar atje ku jeton tani – në fortesat e Epirit dhe Ilirisë, përtej Adriatikut paralel me thembrën e Italisë. Në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë, shqiptarët u përzienë me fqinjët e tyre jugorë, grekët dhe […]

E vërteta e vizitës së Hrushovit në Shqipëri (VIDEO)

E vërteta e vizitës së Hrushovit në Shqipëri (VIDEO)

Në majin e vitin 1959, saktësisht 55 vjet më parë, vizita e Nikita Hrushovit në Shqipëri, u përcoll me një entusiazëm të dukshëm. Por cila ishte e vërteta e kësaj vizite? Deklasifikimi i dokumenteve sekrete zbardh të vërtetën duke e lidhur këtë vizitë me faktin se liderit të komunisteve sovjetikë i duhej të inspektonte kufijtë […]

Kur Podgorica kërkoi bashkim me Shqipërinë

Kur Podgorica kërkoi bashkim me Shqipërinë

Shtatëdhjetë e dy vjet më parë, në 14 maj 1942, përfaqësuesit dhe të dërguarit e posaçëm të popullsisë myslimane dhe katolike të qytetit të Podgoricës dhe Luharit iu drejtuen me një lutje ministrit sekretar shteti të Partisë Kombëtare Fashiste Shqiptare, shkëlqesës Kolë Bib Mirakaj, ku i kërkonin që ai të përdorte tân influencën e vet […]