speciale

Zbulohet dokumenti/ Ja kush janë “spiunët” e parë të komunizmit

Zbulohet dokumenti/ Ja kush janë “spiunët” e parë të komunizmit

Ish- kreu i Arkivit në ministrinë e Brendshme, Kastriot Dervishi publikon një dokument me drejtuesit e parë të shërbimit komunist në vitin 1945. Ky model ishte huazuar nga shërbimet jugosllave dhe ishte në varësi të ministrisë së Mbrojtjes Kombëtare. Drejtuesit e parë të shërbimit sekret komunist në vitin 1945 Nga jugosllavët, sipas formulave që ata […]

CIA/ Enver Hoxha spastroi pro jugosllavët në PPSH me urdhër të Moskës, ja si u arrestuan Beqir Balluku dhe Pandi Kristo

CIA/ Enver Hoxha spastroi pro jugosllavët në PPSH me urdhër të Moskës, ja si u arrestuan Beqir Balluku dhe Pandi Kristo

Maj 1949 Ndarja me Jugosllavinë Duke zbatuar udhëzimet e grupit të Kominform për bllokadën ndaj Jugosllavisë, zyrtarët shqiptarë arritën të lëndonin vendin e tyre shumë më tepër nga mund të kenë bërë ndaj vendit të Marshall Titos. Kjo vlen si për sferën ekonomike ashtu dhe atë ushtarake. Para prishjes me Titon, stërvitja e ushtrisë shqiptare […]

Si u krijua miti i Skënderbeut në Evropë?

Si u krijua miti i Skënderbeut në Evropë?

Studiuesja dhe historianja e njohur Luçia Nadin ka botuar në numrin 3-4, viti 2016 në revistën “Shejzat” një shkrim me titull “Ndikimi i mitit të Skënderbeut në Teatrin Venedikas të ‘700”. Në hyrje të këtij shkrimi, ajo flet për mitin e Skënderbeut, mënyrën si u krijua, kush e adaptoi dhe në ç’fusha të artit u […]

“Zjarrfikësi” shqiptar i Sulejmanit të Madhërishëm…

“Zjarrfikësi” shqiptar i Sulejmanit të Madhërishëm…

Kishte kaluar një vit pas rebelimit të kryeguvernatorit (beylerbej) të Sirisë, Canberdi Gazali, Sylejmani u ballafaqua me një tjetër kryengritës në Egjipt. Kësaj radhe ishte veziri i tij-Ahmed Pasha. Si vezir i dytë që ishte, ai u përpoq të bëhej kryevezir (kryeministër) dhe u dërgua si beylerbej në krahinën më të rëndësishme të perandorisë, në […]

Lavdia e Skënderbeut në teatrin anglez…

Lavdia e Skënderbeut në teatrin anglez…

Tomas Uinkop lindi më 1709. Shkroi me ndjenjë dashurie të thellë për Skënderbenë, dramën lirike “Skënderbeu ose liri dhe Dashuri” (Scanderbeg or Love and Liberty) dhe e botoi në 1747. Vepra është bazuar në historinë e Barletit për rrethimin e parë të Krujës dhe martesën e Skënderbeut. Ai e trajton Skënderbeun si hero që luftoi […]

Skocezja që u dashurua me etnokulturën shqiptare e i dedikoi libër Lef Nosit

Skocezja që u dashurua me etnokulturën shqiptare e i dedikoi libër Lef Nosit

Margaret Hasllëk (1885-1946) lindi në Moraushire. Kreu studimet e larta në Universitetin e Aberdinit në vitin 1907 në degën klasike dhe më pas studio në Kembrixh për jurisprudencë. Margaret Hasluck Në vitin 1907-1911 punoi në shkollën britanike të Athinës ku qëndroi deri në vitin 1916. Ka ardhur në Shqipëri më 1919 dhe gjatë viteve 1927-1939 […]

Alfabeti i Kirilit dhe Metodit nuk ishin për serbët…

Alfabeti i Kirilit dhe Metodit nuk ishin për serbët…

Si lindi cirilica e serbëve ? Edhe serbët janë të vonshëm sa i përket shkrim-leximit. Pa hyrë në shkrimet dhe botimet e tyre vetëmashtruese dhe falsifikuese, të tregojmë se shkrimi i tyre që quhet Çirilica e Vukit (Вукова ћирилица ) është një variant i shkrim cirilik rus, të cilin e zhvilloi gjuhëtari serb (me prejardhje […]

Beteja e Gaugamelës: Gjenialiteti i djaloshit 25-vjeçar që gjunjëzoi një perandori të tërë…

Beteja e Gaugamelës: Gjenialiteti i djaloshit 25-vjeçar që gjunjëzoi një perandori të tërë…

Cilat janë cilësitë që e bëjnë një gjeneral të jetë i jashtëzakonshëm? Inteligjenca? Kreativiteti? Guximi? Të menduarit me një kalkulim të akullt? Karizma? Apo Fati? Figura kyçe në betejën e Gaugamelës që i shpalosi të gjitha këto cilësi është konsideruar si gjenerali më i mirë i të gjitha kohërave i cili asnjëherë të vetme nuk […]

1 2 3 133