Maqedoni

Çka mba mend Google për Ligjin e gjuhëve në Maqedoni? (Foto)

Çka mba mend Google për Ligjin e gjuhëve në Maqedoni? (Foto)

Çështja e Ligjit për gjuhët në Maqedoni ka ngjallur shumë debate nëpër media dhe gjithandej. A do të ketë zbatim të ligjit, a do ketë gjuhësi, a do të ketë dënime për mos-zbatim dhe shumë temë tjera të ndërlidhura me këtë temë. Kundër gjuhës shqipe në Maqedoni ka pasur edhe protesta të cilat rezultuan edhe […]

E fundit/ Miratohet ligji për Gjuhën Shqipe në Maqedoni

E fundit/ Miratohet ligji për Gjuhën Shqipe në Maqedoni

Me 69 vota pro Ligji për Gjuhën Shqipe u miratua sot në seancën plenare të Kuvendit të Maqedonisë. Pa pjesmarrjen e deputeteve të opozitës  VMRO-DPMNE-së, Kuvendi i Maqedonisë vendosi sot ta kalojë ligjin për përdorimin e gjuhëve. Debati për ligjin e gjuhëve në Kuvend filloi më pesë shtator të vitit të kaluar në Komisionin kuvendor […]

”Në Maqedoni jetojnë 1,350,589 maqedonas (Foto)

”Në Maqedoni jetojnë 1,350,589 maqedonas (Foto)

Dhoma e Lordëve të Britanisë së Madhe ka publikuar një raport për Ballkanin Perëndimor ku përmend aspekte të ndryshme zhvillimore për secilën popullsi etnike, njofton Telegrafi Maqedoni. Sipas këtij raporti, popullsia shqiptare në Ballkan është 4,808,462 banorë, nga të cilat 52% jetojnë në Shqipëri, kurse 47,6% jetojnë në Kosovë dhe Maqedoni. Raporti nuk përmend se […]

Serbët në Maqedoni, edhe pa nxënës kanë paralele

Serbët në Maqedoni, edhe pa nxënës kanë paralele

Pavarësisht karakterit multietnik me të cilin definohet shoqëria në shtetin e Maqedonisë, kur është në pyetje arsimi – një gjë e tillë reflektohet në të njëjtën masë. Dhe kur diskutohen të drejtat kolektive të individëve, siç është shkollimi në gjuhën amtare, jo të gjithë nxënësit e realizojnë në shkallë të njëjtë këtë të drejtë, shkruan […]

Tregu i Maqedonisë përplot me mallra nga Shqipëria

Tregu i Maqedonisë përplot me mallra nga Shqipëria

Krahasuar me vitin 2016, këmbimi tregtar midis Maqedonisë dhe Shqipërisë gati është barazuar, pasi 10 muajt e parë të këtij viti – nga Maqedonia në tregun e Shqipërisë janë eksportuar mallra në vlerë prej 53.894.015 euro, ndërsa Maqedonia nga Shqipëria ka importuar mallra në vlerë prej 52.117.642 eurove, shkruan gazeta Koha. Sipas të dhënave të […]

”Emri ynë është Maqedonia”, fushata kundër bisedimeve për çështjen e emrit

”Emri ynë është Maqedonia”, fushata kundër bisedimeve për çështjen e emrit

Lëvizja ndërkombëtare maqedonase për të drejtat e njeriut (LNMDNJ) bën të ditur se ka filluar fushatë me moton ”Emri ynë është Maqedonia”. Për kët fushatë, tashmë në 14 qytete të Maqedonisë janë vendosur pano (bilboarde), ndërkaq kërkojnë që ”të ndërpriten menjëherë bisdimet raciste dhe antimaqedonase për emrin”. LNMDNJ pret dhe kërkon mbrojtje të ashpër të, […]

1 4 5 6 7 8 390