Maqedoni

Ahmeti: Shqiptarët nuk do të rrinë anash lidhur me çështjen e emrit të Maqedonisë

Ahmeti: Shqiptarët nuk do të rrinë anash lidhur me çështjen e emrit të Maqedonisë

ahmet Kryetari i BDI-së, Ali Ahmeti në emisionin ”200” në Alsat-M ka folur për ngjarjet e fundit në vend, për Ligjin për gjuhët dhe për skenën politike në Maqedoni, shkruan Telegrafi Maqedoni. Ahmeti në mes tjerash në emision tha ”Shqiptarët nuk do të pranojnë emra që nuk përkojnë me historinë dhe me pozitën e vendit. Shqiptarët […]

Maqedonia në vendin e dytë ndër shtetet më të ndotura në Evropë

Maqedonia në vendin e dytë ndër shtetet më të ndotura në Evropë

Republika e Maqedonisë rradhitet në vendin e dytë për nivelin e ndotjes në Evropav, pas Bosnjë e Hercegovinës. Vendet më të ndotura në Evropav sipas grimcave të dëmshme të pranishme në ajër në mjediset urbane janë BeH (55,1), Maqedonia (42,7), Bullgaria (30,3), Polonia (25,4), Mali i Zi (24,3), Hungaria (22,7), Serbia (21,4). Vendet më pak […]

Çka mba mend Google për Ligjin e gjuhëve në Maqedoni? (Foto)

Çka mba mend Google për Ligjin e gjuhëve në Maqedoni? (Foto)

Çështja e Ligjit për gjuhët në Maqedoni ka ngjallur shumë debate nëpër media dhe gjithandej. A do të ketë zbatim të ligjit, a do ketë gjuhësi, a do të ketë dënime për mos-zbatim dhe shumë temë tjera të ndërlidhura me këtë temë. Kundër gjuhës shqipe në Maqedoni ka pasur edhe protesta të cilat rezultuan edhe […]

E fundit/ Miratohet ligji për Gjuhën Shqipe në Maqedoni

E fundit/ Miratohet ligji për Gjuhën Shqipe në Maqedoni

Me 69 vota pro Ligji për Gjuhën Shqipe u miratua sot në seancën plenare të Kuvendit të Maqedonisë. Pa pjesmarrjen e deputeteve të opozitës  VMRO-DPMNE-së, Kuvendi i Maqedonisë vendosi sot ta kalojë ligjin për përdorimin e gjuhëve. Debati për ligjin e gjuhëve në Kuvend filloi më pesë shtator të vitit të kaluar në Komisionin kuvendor […]

”Në Maqedoni jetojnë 1,350,589 maqedonas (Foto)

”Në Maqedoni jetojnë 1,350,589 maqedonas (Foto)

Dhoma e Lordëve të Britanisë së Madhe ka publikuar një raport për Ballkanin Perëndimor ku përmend aspekte të ndryshme zhvillimore për secilën popullsi etnike, njofton Telegrafi Maqedoni. Sipas këtij raporti, popullsia shqiptare në Ballkan është 4,808,462 banorë, nga të cilat 52% jetojnë në Shqipëri, kurse 47,6% jetojnë në Kosovë dhe Maqedoni. Raporti nuk përmend se […]

Serbët në Maqedoni, edhe pa nxënës kanë paralele

Serbët në Maqedoni, edhe pa nxënës kanë paralele

Pavarësisht karakterit multietnik me të cilin definohet shoqëria në shtetin e Maqedonisë, kur është në pyetje arsimi – një gjë e tillë reflektohet në të njëjtën masë. Dhe kur diskutohen të drejtat kolektive të individëve, siç është shkollimi në gjuhën amtare, jo të gjithë nxënësit e realizojnë në shkallë të njëjtë këtë të drejtë, shkruan […]