Kulturë

Nga Alpet e Parku i Bunës tek Tërbufi dhe Liqenet e Lurës, cilat janë zonat e identifikuara me përparësi turizmi

Nga Alpet e Parku i Bunës tek Tërbufi dhe Liqenet e Lurës, cilat janë zonat e identifikuara me përparësi turizmi

Sa herë flasim për turizëm vetvetiu atë e identifikojmë me disa pika popullore siç është bregdeti i Jugut, Valbona, Apolonia apo Kruja por jo vetëm kaq. Në draft strategjinë e fundit për turizmin identifikohen disa zona që kanë pikërisht këtë pikë të fortë, potencialin e zhvillimit turistik. Referuar dokumentit lista e zonave të identifikuara me […]

Publikohen parashikimet: Ermal Meta pretendent për të fituar Eurovision, ja ku renditet Shqipëria

Publikohen parashikimet: Ermal Meta pretendent për të fituar Eurovision, ja ku renditet Shqipëria

Në datat 8, 10 dhe 12 maj pritet të zhvillohet edhe për këtë vit festivali evropian ‘Eurovision 2018’ që këtë vit mbahet në Lisbonë të Portugalisë. Të gjitha vendet pjesëmarrëse kanë zgjedhur këngëtarët, ndërsa kanë nisur edhe sondazhet për fituesit e mundshëm. Sipas blogut zyrtar të “Eurovision”, “Wiwibloggs”, deri më tani fitus rezulton shqiptari Ermal […]

Hapet ekspozita “Dëbimi i shqiptarëve nga Sanxhaku i Nishit 1877/1878”

Hapet ekspozita “Dëbimi i shqiptarëve nga Sanxhaku i Nishit 1877/1878”

Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës sot në  Bibliotekën Kombëtare të Kosovës “Pjetër Bogdani” në  Prishtinë, hap ekspozitën “Dëbimi i shqiptarëve nga Sanxhaku i Nishit 1877/1878”. Ekspozita hapet me rastin e 140 vjetorit të dëbimit të shqiptarëve nga Sanxhaku i Nishit. Me këtë rast shfaqet filmi dokumentar “Nga Nishi tek Molla e Kuqe” dhe intervista […]

Për herë të parë hapet “dhoma sekrete” e Princeshës Diana (Foto)

Për herë të parë hapet “dhoma sekrete” e Princeshës Diana (Foto)

Rezidenca zyrtare e sovranëve britanikë “Buckingham Palace” ashtu si çdo vit tjetër, hap dyert për publikun, gjatë kohës që familja mbretërore kalon pushimet në Windsor. Që nga viti 1837, në kohën kur mbretërorët ndodhen me pushime, publiku nga mbarë bota ka mundësinë të vizitojë këtë rezidencë. Këtë vit, ndryshe nga çdo herë tjetër vjen një […]

Tallagani i gruas ulqinake, i ruajtur mrekullisht ndër shekuj, pasuri e thesarit tradicional shqiptar

Tallagani i gruas ulqinake, i ruajtur mrekullisht ndër shekuj, pasuri e thesarit tradicional shqiptar

Tallagani i gruas ulqinake (myslimane) është një element dhe një pasuri i muzeut etnografisë. Kjo lloj veshje tregon shumë për jetën dhe stilin e femrave të Ulqinit. Tallagani, ose zhguna e leshit, siç dëshmohet edhe në fotot e shekullit të XIX nga Marubi, është një element identifikues për femrat e Ulqinit. Naimi Flamuri ka postuar […]

Filmat e realizmit socialist ndajnë sociologët

Filmat e realizmit socialist ndajnë sociologët

Nisma e re Arkivit Qendror të Filmit për të njohur nxënësit e shkollave me filmat për fëmijë të prodhuar gjatë regjimit komunist, ka ringjallur edhe njëherë debatin mbi kinematografinë e realizmit socialist. Për sociologen Entela Binjaku këta filma bartin vlera edukative dhe i njohin fëmijët me një periudhë për të cilën ata nuk kanë shumë […]

Shtatë kryeveprat e papërfunduara të artit

Shtatë kryeveprat e papërfunduara të artit

ADHURIMI I MAGJISTARËVE NGA LEONARDO DA VINÇI I restauruar kohët e fundit dhe i ruajtur në Firencë, kuadro u nis nga Leonardoja në 1481 për manastirin e San Donatos në Scopeto dhe mbeti e papërfunduar, por kjo nuk e bën një vepër të vogël. Përkundrazi është një pikturë me një interes të madh artistik sepse […]

Himni i rrallë për gruan

Himni i rrallë për gruan

Gjovalin Gjadri (1899-1974) ka qenë inxhinier i njohur i ndërtimtarisë, i shquar sidomos në ndërtimin e urave. Shkollimin e ka mbaruar në Vjenë. Por, një tragjedi jetësore do ta cyt në shkrim artistik. Në Tiranë gjatë viteve ’30 të shekullit të kaluar, ai do të bie në dashuri me të bijën e Abdi bej Toptanit […]

Telegraph i kushton një artikull Shqipërisë, një nga 10 destinacionet më të paragjykuara

Telegraph i kushton një artikull Shqipërisë, një nga 10 destinacionet më të paragjykuara

Destinacionet nuk rezultojnë gjithnjë kënaqësi dhe kjo na bën që të gjykojmë një vend sipas reputacionit. Parisi duhet vizituar në pranverë; destinacionet me det në verë etj. Për udhëtimet, ekspertet sugjerojnë se duhet zgjedhur momenti i duhur dhe madje thonë se duhet të rishikoni një vend, për ta rizbuluar atë në mënyrën tuaj. Por, një […]

1 2 3 214