speciale

Dëshmi të panjohura: Si duhet të ishte flamuri shqiptar, sipas Esat Pashë Toptanit (Foto)

Dëshmi të panjohura: Si duhet të ishte flamuri shqiptar, sipas Esat Pashë Toptanit (Foto)

Esat Pashë Toptani vazhdon ende të mbetet një personazh historik me shumë dritëhije. Ndoshta shkaku duhet kërkuar te mania pambarim e shqiptarëve për të revizionuar çdo gjë nga e kaluara si dhe në liberalizimin e tregut të botimeve që, gërshetuar me mungesën e redaktimit shkencor, çon hera-herës në botime jo krejtësisht të sakta në pikëpamje […]

Pabesia Serbe, Ana Komnena 1093

Pabesia Serbe, Ana Komnena 1093

Ana(Hëna) Komnena,vajza e Pereandorit Bizantin, Aleks Komneni, e njohur me veprën e saj ‘Aleksia’, ka lenë mbasë shumë të dhëna të rëndësishme për periudhen në të cilën dalim nga errësira mesjetare. Një nga këto të dhëna lidhet me serbët që në vitin 1093 kur. për dy vite diellore, sunduan Dalmacinë me anë të prijsit të […]

Çfarë deklaronte Mitrush Kuteli në hetuesi: Si e sabotova aparatin e shtetit nazi-fashist

Çfarë deklaronte Mitrush Kuteli në hetuesi: Si e sabotova aparatin e shtetit nazi-fashist

Një rrëfim i sinqertë i Dhimitër Paskos (Mitrush Kutelit) para hetuesit. E vërteta e Rumani, “bashkëpunimit” me qeverinë fashiste  dhe atë komuniste, pas 1942, deri në arrestimin e tij 1947 Më 4 maj mbushen plot 50 vjet nga vdekja e shkrimtarit të shquar Mitrush Kuteli, një nga personalitetet e mëdha të letërsisë dhe ekonomisë shqiptare. […]

Çfarë mendonte Stalini për shqiptarët? Ja dialogu i tij me Kardelin!

Çfarë mendonte Stalini për shqiptarët? Ja dialogu i tij me Kardelin!

Dialogjet e mëposhtme janë nga bisedat zyrtare të protokollit më të lartë të zhvilluara në Kremlin në zyrën e Stalinit. Ajo është regjistruar gjatë takimit zyrtar të vizitës në prill 1947 së delegacionit të nivelit të lartë të Jugosllavisë nën drejtimin e numrit dy të saj Eduard Kardel, Ministrit të Jashtëm jugosllav Simic dhe Ambasadorit […]

Video e paparë: Kur burrat nga Gjermania niseshin për të vdekur për UÇK-në në Kosovë

Video e paparë: Kur burrat nga Gjermania niseshin për të vdekur për UÇK-në në Kosovë

Kjo është një nga videot më emocionuese të kohës së luftës të cilën sot ne kemi fatin ta shohim falë filmimeve ekskluzive të Besfortë Hasanajt (Chibisit). Ishte viti 1999 kur burrat mërgimtarë nga Gjermania, duke parë vuajtjet që po pësonte Kosova kishin vendosur tu dilnin në ndihmë duke ardhur vullnetarë. Ata kishin lënë jetën më […]

1 2 3 117