Žbogar: Ligji për gjuhët do t’i përmirësojë marrëdhëniet në vend

“Sjellja e ligjit për gjuhët do t’i përmisojë marrëdhëniet mes bashkësive dhe do ta kthej vendin në agjendë e reformave”, vlerësoi sot euro-ambasadori Samuel Zhbogar, duke shtuar se BE është optimist për miratimin e ligjit.

Shefi i delegacionit të Bashkimit Evropian në Maqedoni duke u përgjigjur në pyetjet e gazetarëve rreth ligjit, i cili u sollë në Kuvend javën e shkuar, gjatë vizitës në Gostivar deklaroi se marrëdhëniet ndëretnike në një shoqëri multietnike duhet të jenë në vazhdimësi të përmirësohen dhe të bëhen sa ma mirë çka përmison klimën e bashkëjetesës në një shoqëri.

“Unë e kuptoj se ligji për gjuhët është i rëndësishme për shqiptarët dhe ato këtë e shikojnë si hap të fundit, çka burron nga marrëveshja e Ohrit. Duke sjellur këtë ligj për shqiptarët është e rëndësishme sepse ashtu ndjehen vlerësimet dhe pranohen në një shoqëri dhe vetë vendin”, tha Žbogar.

Sipas ambasadorit të BE-së në rast se të drejtat e një kommuniteti jo-shumicë po përmisohen, kjo nuk do të thotë se ndërhyn në të drejtat e komunitetit të shumicës.

“Mendoj se komuniteti shumicë nuk duhet të ndjehet sikur në një farë mënyre është rezikuar e drejta e tyre. Mendoj se te komuniteti i shumicës ndjehet një frikë e tillë. Ne së BE nga afër e ndjekëm sjelljen e ligjit të gjuhëve dhe pres që ajo të dërgohet në komisionin e Venecisë, ashtu siç ishte thënë në planin 3-6-9. Mendoj se ky ligj do filloj të inplementohet dhe i tëri të respektohet sipas standarteve evropiane dhe praktikat pozitive evropiane. Gjihashtu pres që implementimin e do të respektophet nga të gjithë shoqëria, dhe me një dialog të afërt”, tha Žbogar.

Ai pret që ligji i gjuhëve të hy në fuqi sa më shpejtë të jetë e mundur, që do t’i japë hapësirë Kuvendit dhe Qeverisë për t’u përqëndruar në agjendën evropiane, e cila duhet të jetë parësore./Telegrafi/

You must be logged in to post a comment Login