Gjërat që nuk i dini për Elon Musk

Kur Elon Musk filloi, ai nuk priste të bënte shumë para. Sipas një interviste në PBS, ai ishte i kënaqur duke bërë mjaftueshëm para për të mbuluar qiranë dhe ushqimet. Sidoqoftë, fati ishte i shkruar në letrat e tij.

Ndërmarrësi i lindur në Afrikën e Jugut në moshën 20 vjeçare u bë një multimilioner dhe që atëherë është shndërruar në një miliarder. Vlera neto e Musku-t aktualisht vlerësohet me rreth 12.5 miliardë dollarë, kryesisht për shkak të sukseseve me kompanitë që ka filluar, ku përfshihet PayPal, Tesla Motors dhe SpaceX.

Rritja e Musku-t nuk ka qenë një lundrim i qetë. Ai është përballur me një sërë sfidash personale dhe financiare të cilat i ka tejkaluar ato. Megjithatë, ka disa gjëra që Musk ndoshta do të preferonte që ne të gjithë t’i harrojmë, ose më mirë akoma, të mos i dimë.

Telegrafi iu sjellë tetë gjërat që nuk i dini për Musk-un.

Ka jetuar me një dollarë në ditë

Pas shkollës së mesme, Musk u zhvendos në Kanada dhe studioi në Universitetin e Mbretëreshës në Kingston, Ontario. Ai punoi punë me kohë të pjesshme për të mbështetur veten dhe mbijetoi në një dollarë në ditë duke kufizuar dietën e tij kryesisht me sandwich dhe portokalle, të cilat ai i blinte në masë, tha ai për Radio StarTalk. Ndonjëherë e ndryshonte shijen me makarona me salcë.

Musk gjithmonë kishte plane për të ardhur në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ai tha se kuptoi nëse mund të jetonte me një buxhet prej 30 dollarësh në muaj, ai ishte i sigurt që mund të shmangte urinë dhe të bënte shumë gjëra që dëshironte në jetë.

Shndërron shtëpinë në një klub nate për të paguar qiranë

Musk fitoi një bursë në Shkollën Wharton të Universitetit të Pensilvanisë. Kështu, ai nuk kishte për të paguar shkollimin, por ishte ende përgjegjës për shpenzimet e jetesës. Musk dhe një ndërmarrës tjetër, Adeo Ressi, nuk donin të jetonin në konviktin e studentëve. Kështu ata morën me qira një shtëpi së bashku dhe dolën me një plan për të paguar qiranë duke e përdorur atë si një klub nate, frymëzuar nga revista Vogue.

Një multimilionerë para shitjes së PayPal

Raportimet e medies shpesh përqendrohen në pasurinë e Musk pas shitjes së PayPal. Sidoqoftë, shumë kohë përpara se të shiste PayPal, ai kishte në xhepa 22 milionë dollarë nga shitja e Zip2, një kompani që ofronte harta dhe udhëzues biznesi për gazetat online. Musk u regjistrua në Universitetin e Stanfordit, qëndroi për dy ditë, pastaj u largua dhe filloi Zip2. Compaq e bleu biznesin për 307 milionë dollarë.

Investon paratë e veta në kompanitë e tij

Musk nuk është personi që e ruan idenë deri sa të sigurojë hua dhe investitorë. Në fakt, ai ka provuar herë pas here se ai është i gatshëm t’i investojë paratë e tij në vizionet e tij. Musk shpenzoi 10 milionë dollarë nga të ardhurat e tij Zip2 për të bashkuar kompaninë online të pagesave X.com, e cila më vonë u bë PayPal. Investimi u pagua kur eBay bleu kompaninë për 1.5 miliardë dollarë dhe Musk fitoi 165 millionë dollarë nga marrëveshja. Gjithashtu, ai ka investuar shumë para në Tesla dhe SpaceX.

Mbeti pa para duke u përpjekur të shpëtojë Tesla

Gatishmëria e Muskut për të financuar Tesla nga xhepi i tij e la atë pa para. Sipas Vogue, ai shpenzoi të gjitha kursimet e tij personale në kompani. Në vitin 2008 dhe 2009 ai merrte para borxh për të paguar qiranë e tij.

Tesla pothuajse falimentoi

Pavarësisht se Musk po investonte të gjitha kursimet e tij në Tesla, kompania ka kaluar në vështirësi në raste të shumta. Tesla pothuajse mbeti pa para në vitin 2009, por u shpëtua nga një ndihmë prej 50 milionë dollarë nga Daimler. Dhe në fillim të vitit 2013, Tesla mbeti përsëri pa para. Fabrika e kompanisë po mbyllej në heshtje dhe Musk ishte duke bërë një marrëveshje për t’ia shitur kompaninë Google për rreth 6 miliardë dollarë. Por në një kthesë të shkurtër, shitjet u kthyen dhe Tesla raportoi fitimin e tij të parë.

SpaceX ishte në prag të falimentimit

Në vitin 2008, kompania e raketave e Musku-t ishte pothuajse e falimentuar. Por një kontratë nga NASA prej 1.6 miliardë dollarësh e shpëtoi kompaninë. Që atëherë, SpaceX ka grumbulluar miliarda dollarë në kontrata qeveritare dhe komerciale për gati 40 nisje raketash që janë parashikuar të ndodhin gjatë vitit 2017. Dhe me këto marrëveshje, mund të themi se SpaceX është kompania më e sigurt financiare e Musku-t.

Bleu dy shtëpi në të njëjtën lagje

Musk investoi 17 milionë dollarë për një rezidencë koloniale franceze 20,248 metër katrorë në Bel Air në vitin 2012. Ajo ka gjashtë dhoma gjumi, nëntë banjo, një oxhak dhe një garazh me pesë makina. Një vit më pas, ai shpenzoi 6.75 milionë dollarë për një shtëpi me tre dhoma gjumi në fermë, me një shtëpi private për të ftuarit që ndodhet në anën tjetër të rrugës nga shtëpia e tij.

Çuditërisht, Musk është disi i pastrehë gjatë qëndrimeve të tij javore në Silicon Valley, ku ndodhet selia e Tesla-s. Ai nuk zotëron prona atje dhe shpesh kërkon të flejë në shtëpinë e shefit të Google, Larry Page. /Telegrafi/

You must be logged in to post a comment Login