Gjendet vrima e zezë sa katër diej në Galaktikën e Qumështit

Sjellja e çuditshme e një ylli ndihmoi astronomët të gjejnë një vrimë të zezë ‘të vetmuar’ katër herë në masë të Diellit që fshihet në Rrugën e Qumështit.

Lëvizja e jashtëzakonshme e yllit u shkaktua nga një vrimë e zezë e vetmuar.

Është hera e parë që shkencëtarët kanë parë një vrimë të zezë në masë, duke zbuluar tërheqjen e saj gravitacionale në një tjetër objekt.

Astronomët u habitën fillimisht kur panë një yll 16.300 vite dritë nga dielli ynë duke u hedhur prapa dhe përpara me shpejtësi disa qindra milje në orë.

Ata më vonë gjetën se kjo lëvizje e jashtëzakonshme u shkaktua në të vërtetë nga një vrimë e zezë e vetmuar, katër herë në masë të diellit.

“Ishte rreth orbitës diçka që ishte krejtësisht e padukshme, e cila kishte një masë më shumë se katër herë Dielli-kjo mund të ishte vetëm një vrimë e zezë!”, tha autori kryesor Benjamin Giesers nga Universiteti Georg-August në Göttingen.

Për shkak të masave të tyre të mëdha dhe moshave të mëdha, mendohet se këto grupime kanë prodhuar një numër të madh vrimash të zeza në masë.

You must be logged in to post a comment Login