Sëmundja është “e shkruar” në fytyrë: Çfarë mund të vërejmë menjëherë?

Sëmundja është “e shkruar” në fytyrë, ndërkaq pasojat mund të shihen vetëm pas disa orësh pas shfaqjes së infeksionit të caktuar në organizëm, tregojnë rezultatet e studimit suedez.

Dhe të mos flasim për simptomat e zakonshme, siç janë kollitja dhe teshtitja, por edhe për shenjat e pashlyeshme në fytyrë, të cilat tregojnë që sëmundja po fillon.

Të sëmurët zbulohen edhe nga simptomat e përbashkëta të cilat paraqiten në fytyrë, siç janë lëkura e zbehtë, fytyra e ënjtur, skuqja e syve, kapakët e ënjtur të syve, buzë të çara dhe ndjenja e vazhdueshme e lodhjes.

Shpesh nuk na duhet më shumë se një shikim i zakonshëm për të vërejtur që dikush është i sëmurë.

Pikërisht ai mekanizëm u ndihmon njerëzve që të shmangin kontaktin me infeksionin, transmeton Telegrafi.

Këtë e ka treguar edhe studimi i Universitetit të Stokholmit, i cili ka testuar 16 njerëz – gjysma e parë ka qenë e infektuar me infeksion, ndërsa gjysma tjetër me placebo.

Disa orë më vonë shkencëtarët kanë fotografuar pjesëmarrësit në studim dhe grupit të pavarur të pjesëmarrësve të pavarur i kanë treguar fotografitë e 62 njerëzve.

Detyrë e tyre ka qenë që për pesë sekonda të vlerësojnë fytyrat e këtyre njerëzve.

Është konstatuar që pjesëmarrësit e studimit kanë mundur t’i identifikojnë 81 për qind të pacientëve vetëm në bazë të fotografive, ndërsa identifikimi i personave të shëndetshëm ishte edhe më preciz.

Ka rezultuar që ishin dy karakteristika kryesore të personave të sëmurë – lëkura e zbehtë dhe kapakët e ënjtur të syve. /Telegrafi/

You must be logged in to post a comment Login