3 Librat që Universiteti i Standfordit ua Kërkon të Gjithë Studentëve të Rinj që t’i Lexojnë…

Të freskët nga motivimi dhe kënaqësia e fitimit për pranimin në universitetin më konkurrues në Amerikë, studentët e Universitetit të Stanfordit do ta donin për t’u çlodhur pak.

Administratorët në Stanford dëshirojnë që ata të vazhdojnë të mendojnë në mënyrë kritike për çështje komplekse, dhe të përfshihen në programin Tre Librat çdo verë për të sugjeruar libra që të gjithë komuniteti duhet të lexojnë dhe diskutojnë.

“Programi Tre Libra është projektuar për t’ju njohur me përvojën e leximit, të menduarit dhe të diskutimit rreth temave sfiduese si anëtarë i komunitetit intelektual të Stanfordit”, shkroi profesor Noah Diffenbaugh në klasën e vitit 2021.

Diffenbaugh, moderatori i fakultetit për programin dhe profesor i Shkencës së Sistemit të Tokës, tha se tema e këtij viti ishte te mbështetja dhe barazia.

“Të tre këto libra kanë pasur një ndikim të thellë tek unë dhe mendimet e mia,” shkroi ai. “Dhe, ashtu si secili prej këtyre librave ofron një ndjenjë shprese dhe optimizmi në rrethana jashtëzakonisht sfiduese, jam optimist se në diskutimin e këtyre sfidave mund të ndihmojmë njëri-tjetrin të gjejë një ndjenjë shprese për të ardhmen!” vazhdoi ai.

Le ti shohim më nga afër tre librat që Stanford dëshiron që studentët e freskët të ardhshëm të lexojnë këtë verë.

Homegoing, nga Yaa Gyasi

“Homegoing ndjek rrugët paralele të këtyre motrave dhe pasardhësve të tyre nëpër tetë breza: nga Bregu i Artë në Plantacionet e Misisipit, nga Lufta Civile Amerikane në Jazz Age Harlem. Romani i jashtëzakonshëm Yaa Gyasi ndriçon trashëgiminë e trazuar të skllavërisë si për ata që janë i morën dhe ata që mbetën – dhe tregon se kujtimi i robërisë është shkruar në shpirtin e kombit tonë “.

Shfarosja e Gjashtë: Një Histori e Panatyrshme, nga Elizabeth Kolbert (The Sixth Extinction: An Unnatural History, by Elizabeth Kolbert)

“Në Shfarosjen e Gjashtë, Kolbert detajon dëshminë se aktiviteti njerëzor po shkakton atë që shkencëtarët e quajnë zhdukjen e gjashtë në masë – humbjen e gjysmës së të gjitha llojeve të gjalla në Tokë. Kolbert gjurmon historinë intelektuale se si shkencëtarët erdhën për të kuptuar zhdukjen dhe u zgjuan duke kuptuar ndikimin që kemi në ekosistemet e planetit “.

Salvage the Bones, nga Jesmyn Ward

“Në këtë libër, Ward na flet për familjen Batiste: Esch, një katërmbëdhjetë vjeçare shtatzënë, vëllezërit e saj adoleshentë dhe babai i tyre alkoolik, të cilët po shohin uraganin Katrina të godasë brigjet. I përmbledhur në harkun e 12 ditëve Salvage the Bones është ka në zemrën e tij historia e katër fëmijëve dhe nënës së tyre, duke u përpjekur për të mbrojtur nga shkatërrimi shtëpitë e tyre dhe njëri-tjetrin kundër një prishjeje të paimagjinueshme “.

You must be logged in to post a comment Login