FOTO/ Shqiptarja në sytë e të huajve

Nga Aurenc Bebja

Shqiptarja, arbëreshe apo arvanitase, e Iliridës apo e Shqipërisë, myslimane apo e krishterë, veriore apo jugore, elitare apo popullore, qytetare apo malësore, nuk i ka lënë indiferent të huajt me veshjen e saj tradicionale. Madje, shpeshherë, ajo ka ngjallur kureshtje me veçantinë e stilit të saj.

Këtë e dëshmojnë revistat, gazetat dhe romanet e shumta franceze apo në gjuhën frënge, ku hasim gravura dhe fotografi që i dedikohen asaj, ndër të cilat do të gjeni në vijim disa prej tyre të sjella nga Aurenc Bebja.

Kostum cilësor i grave shqiptare (1782) / Jean Houel, Palazzo Adriano, Siçili
Screenshot_2_copy.png

Burimi : Voyage pittoresque des isles de Sicile, de Malte et de Lipari : où l’on traite des antiquités qui s’y trouvent encore, des principaux phénomènes que la nature y offre, du costume des habitans, et de quelques usages. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Veshje popullore të grave shqiptare (1782) / Jean Houel, Palazzo Adriano, Siçili
Screenshot_3_copy.png

Burimi : Voyage pittoresque des isles de Sicile, de Malte et de Lipari : où l’on traite des antiquités qui s’y trouvent encore, des principaux phénomènes que la nature y offre, du costume des habitans, et de quelques usages. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Bukuroshja shqiptare dhe Chateaubriand, Athinë (1806)
4_copy.png

Burimi : Album de Chateaubriand : 20 gravures en taille douce, avec texte / dessins de M. Staal ; gravures de MM. Geoffroy et Monnin – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Mbi tarracat e Ohrit, Shqipëri (1841) / R. Coton Woodville, Revista “Le Monde Illustré”

Screenshot_5.png 

Burimi : Le Monde illustré, Bibliothèque nationale de France, département Philosophie, histoire, sciences de l’homme – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Kostumet popullore shqiptare sipas krahinave dhe besimeve fetare (1880) / Fortuné Louis Méaulle, Revista “Le Monde Illustré”
6_copy.png

Burimi : Le Monde illustré, Bibliothèque nationale de France, département Philosophie, histoire, sciences de l’homme – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Princesha mirditore / Jules – Marie Armand, Molteni (1897-1898)
7.png

Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l’œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Grua mirditore / Jules – Marie Armand, Molteni (1897-1898)
8.png

Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l’œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Malësorja shqiptare / Jules-Marie Armand, Molteni (1897-1898)

 9.png

Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l’œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Gratë shqiptare tek burimi (1912)

 10.png

Burimi : Les femmes albanaises à la fontaine : [photographie de presse] / [Agence Rol] – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Gratë shqiptare në Maqedoni (1916)
11.png

Burimi : Pages de gloire, Lucien Cornet – Directeur de publication – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Kurs rrobaqepësie për gratë myslimane shqiptare të Tiranës (1919)
12.png

      Burimi : Le Miroir – Gallica / BDIC (Bibliothèque de documentation internationale contemporaine) – Kryqi i Kuq amerikan ka organizuar një kurs rrobaqepsie në Tiranë, Shqipëri, për gratë myslimane, duke u shkëputur nga traditat e vjetra,          marrin pjesë në këtë veprimtari dhe përdorin makinat qepëse. Ato po heqin dalë ngadalë vellon që u fshihte fytyrën.

You must be logged in to post a comment Login