Ekskluzive: Harta e Shqipërisë etnike para copëtimit nga Konferenca e Londrës! (Dokument)

Lexues të nderuar, shqiptarë të dashur shikojeni dhe mallëngjehuni edhe njëherë për madhështinë e vendit tuaj. Territoret shqiptare, para Konferencës së Londrës, nuk ishin më të vogla se sa pesëfishi i Shqipërisë aktuale. Në tokën tonë ndodhej ende më shumë se gjysma e Maqedonisë dhe gjithsesi me Shkupin e manastirin e Ohrin, gati gjysma e Greqisë përfshirë Selanikun, Larisën, Janinën etj, dhe në kufirin me Serbinë, i tërë Sanxhaku, përfshirë Novi Pazarin e sotëm, dhe shumë territor tjetër që sot gjendet nën Malin e Zi. Harta është botuar nga gazeta hoandeze SCHETSKAART VAN ALBANIW me 8 Gusht 1912 pjesë e një shkrimi kushtuar probemeve shqiptare.

Harta është paraqitur nga ‘Te hiqen emera KOLONISTE greko-turk e serbe nga Shqiperia’, me shënimin e vetëm: “Vetëm disa muaj para se të shpallej Panvarësia e Sjqipërisë (në nëntor), në kategorinë Lajme nga Bota gjendja e kufinjeve te shqiperise ne ”vemendje” te madhe nga europianet, artikulli SCHETSKAART VAN ALBANIW… është postuar në 8-Gusht-1912 nga shtypi holandez”.

You must be logged in to post a comment Login