Shqiptarja e famshme Elena Lucrezia Peshkopia, e para femër në botë që ka marrë Doktoraturë në Filozofi

Nga David Boseta

E para femër në botë që e ka marrë doktoraturën në Filozofi ishte shqiptarja e famshme Elena Lucrezia Peshkopia.

Elena lindi në Venezia në vitin 1646 në një familje emigrantësh të pasur shqiptarë me mbiemrin Peshkopia.

Ishte viti 1646 dhe ajo ishte e pesta mes shtatë fëmijëve që erdhi në këtë botë. Askush nuk do ta dinte se do të ishte gruaja e parë e lauruar me doktoraturë në botë.

Italianët thonë se është italiane, sikur thonë për të gjithë shqiptarët e natyralizuar, por ajo ishte shqiptare.

Spikat ne fillim si nxenese e shkelqyer ne shkollen Santa Maria dhe San Gallo degli Albanesi. Shkolla ku Elena nisi rrugen e dijes ishte themeluar nga fisniket shqiptare te paret emigrante te viteve 1440. Projektuar nga arkitekti dhe piktori i famshem shqiptar Viktor Karpaci, pikturat e te cilit gjenden ne Luver dhe ne muzeumet kryesore te botes.

Elena Peshkopia nderohet nga Universiteti i Padoves me i vjetri ne Itali me nje statuje dinjtoze.

Portreti i saj gjendet gjithashtu ne nje dritare qelqi 7 metra te larte ne Biblioteken Frederic Thomson ne New York, aty ku Elena mbrojti doktoraturen e saj me teze Aristotelin.

Elena studioi gjithashtu muzike dhe astronomi. U be lektorja e pare femer ne Universitetin e Padovas. Nderroi jete ne moshe shume te re nga tuberkulozi, vetem 38 vjeçe. Trupi i saj prehet ne Kishen e Shen Lukes ne Padova Itali.

You must be logged in to post a comment Login