Çfarë do të ndodhte nëse Toka do të rrotullohej në anën e kundërt? (Video)

Nëse qëndroni në ekuator, Toka poshtë jush rrotullohet me një shpejtësi prej 1,670 kilometra në orë.

Kjo lëvizje është si pasojë e rrymave oqeanike, dhe e njëjta vlen edhe për erërat të cilat në rripin tropikal fryjnë nga lindja. Në anën tjetër, në rripin jugor dhe verior, erërat e zakonshme vijnë nga perëndimi, transmeton Telegrafi.

Por si do të dukej bota nëse Toka papritmas do të fillonte të sillej në drejtimin e kundërt?

Që ky ndryshim të mos shkaktonte përçarje të bilancit të Tokës, të pllakave tektonike dhe të gjitha planetëve tjera, Dielli fillimisht do të lindte në Perëndim dhe do të perëndonte në Lindje.

Dhe për shkak të rrymave të ndryshuara të detit dhe erërave, Sahara do të mund të bëhej e lagësht, njëjtë sikur shkretëtira e Kalifornisë, që sot cilësohet si një nga vendet më të thata dhe më të shkreta në jetën e kësaj bote.

Ligatinat në Florida do të thaheshin, ciklonet dhe anti-ciklonet do të lëviznin në drejtim të kundërt, kurse Evropa do të lirohej nga rreziku i rrymës së Gjirit dhe papritmas do të pësonte një dimër siberian të akullt dhe një verë të thatë dhe shumë të nxehtë.

Nëse rrotullimi i Tokës në një rast do të ndalonte, një pjesë e planetit vazhdimisht do të ndriçohej nga dielli dhe do të ishte shumë e nxehtë. Pjesa tjetër e Tokës do të mbetej në errësirë të përjetshme, dhe kështu një pjesë e natyrës do të ngrihej, ku si pasojë do të zhdukej pothuajse çdo formë e jetës.

Forcat e baticës së diellit nuk veprojnë vetëm në det, por edhe në koren e Tokës. Ky efekt i forcave gravitacionale shkakton fërkime, nga të cilat planeti ynë sot sillet rreth boshtit të vet më ngadalë sesa dikur që sillej. Sot, dita është më e gjatë për 1.7 mili-sekondë sesa që ishte para një shekulli.

Në kohën e dinozaurëve dita ishte për një orë më e shkurtër se sa që është sot, para 620 milionë viteve dita zgjaste 22 orë, por 350 milionë vite më parë ajo zgjaste 385 ditë, transmeton Telegrafi.

Do të ishte e pakuptimtë të konstatojmë se sa ka zgjatur dita edhe më herët, pasi që forcat e baticës nuk janë faktori i vetëm që ndikon në këtë. Sipas disa teorive, në kohën e formimit të Tokës – para rreth 4.5 miliardë viteve më parë, dita në Tokë ka zgjatur vetëm 2.5 orë, derisa 100 mijë vite më vonë kur është shfaqur edhe Hëna, dita ishte zgjatur për rreth 6.5 orë.

Sipas të dhënave shkencore që i posedojmë sot, do të duhej të kalonin rreth 1.900 miliardë vite që Dielli me efektet e saj gravitacionale të ndalonin plotësisht Tokën.

Por kjo nuk ka gjasa të ndodhë, sepse Dielli për miliarda vite do të duhej të shndërrohej në një yll që po vdes, që fillimisht do të gëlltiste brendësinë e vetë dhe pastaj do të reduktonte papritmas madhësinë sikur të ishte një xhuxh i bardhë. /Telegrafi/

You must be logged in to post a comment Login