The Guardian: Qindra shqiptarë të gjetura në varresa masive në Serbi

foto1Trupat e shqiptarëve të vrarë gjatë luftës së viteve 1998-99 në Kosovë janë gjetur më shumë se 14 vjet pas mbarimit të luftës
Eshtrat e njeriut që besohet të jetë trupat e qindra shqiptarëve të vrarë gjatë luftës së viteve 1998-99 në Kosovë janë gjetur vetëm brenda kufirit serb, tha një zyrtar i Kosovës të premten, ka  shkuar sot gazeta britanike The Guardian, transmeton gjencia ljameve “Presheva Jone”.
Autoritetet në Kosovë kanë bere presion Serbisë të vazhdojnë të kërkojnë trupat në territorin e saj që mund të ketë qenë zhvendosur nga forcat serbe duke u përpjekur për të mbuluar vrasjet shqiptarëve gjatë luftës.
“Për shumë vite, ne kemi bashkëpunuar me informatorët dhe ata na thanë se mund të ketë më shumë se 250 trupa, ndoshta edhe 400,” tha Prenk Gjetaj, kryetari i komisionit shtetëror të Kosovës për persona të zhdukur.
Rreth 10,000 njerëz besohet të kenë vdekur nga policia dhe ushtria serbe gjatë luftës. Shumica e viktimave ishin shqiptarë. Më shumë se 1,700 njerëz janë ende të zhdukur.
Hetimi që ka çuar në zbulimin e varesave ishte një përpjekje e përbashkët nga Kosova, Serbia, misionit të drejtësisë të BE-së, EULEX-i dhe të policisë në Kosovë. Zyrtarët nga Kosova dhe Serbia pritet të takohen së shpejti për të diskutuar se si të vazhdohet me të gërmimeve të mëtejshme. Zyra e prokurorit të krimeve të luftës e Serbisë në Beograd nuk pranoi të komentojë.
Trupat u gjetën në oborrin e një kompanie të mirëmbajtjes rrugore në Rudnice, ne jug të Serbisë, pranë kufirit të saj me Kosovën.
Gjetaj nuk tha se sa trupa janë gjetur, por tha se një ndërtesë e madhe duhet të shkaterohet per te konfirmuar trupat.
Nëse konfirmohet numri i viktimave, kjo do të ishte varresa e gjashtë e gjetur që nga viti 2000. Varresa më e madhe, që përmbante trupat e më shumë se 800 shqiptarë, u gjet në vitin 2001 ne nje trajnim policor jashtë Beogradit.
Kosova shpalli pavarësinë në vitin 2008, por marrëdhëniet me Serbinë kanë filluar vetëm për të normalizuar në vitin e kaluar, pasi BE-ja ndërmjetësoi një marrëveshje për të integruar veriun kryesisht e banuara e serb . Në shkëmbim, Serbia i është ofruar te filloje bisedimet për anëtarësim në BE, që pritet të fillojë në muajin janar.

You must be logged in to post a comment Login