Historiani serb Bjelajac: Shqiptarët e Luginës nuk do të heqin dorë nga bashkimi me Kosovën

preshkosovaPreshevë, 10 dhjetor (AIP)  -”Amerikanët besojnë se kjo është një mënyrë për të punuar gjërat jashtë në mënyrë që do të mbahet vetëm një stërvitjet e përbahkët  në të cilën do të marrin pjesë edhe ushtria shqiptare në jug të Serbisë , ku ata ende kanë të freskëta kujtime nga rebelimit shqiptarëve të këtyre trevave shqiptare përmes UCPMB-së të vitit 2000  të cilët nuk do të heqin dorë në bashkimi i Luginës së Preshevës me Kosovën..” ka  vlerësuar historiani serb Mile Bjelajac, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

 

Një javë pasi shkruajtën mediat shqiptare sot edhe ato serbe janë marrur me ket temë, me stërvitjet e përbashkëta te forcave ushtarake nga viset e ndyrshme të ballkanit. “Edhe Tirana në stërvitjet ushtarake në Preshevë” me këtë titull mediat serbe kanë shkruar sot se  ditëve të ardhshme do të mbahen stërvitjeve të mëdha ushtarake “Platinum Uku-2014″ (“Platinum Wolf 2014”) në bazën usharake në “Jug” (Cepotin), afër Luginës së Preshevës. Këtë e ka konfirmuar sot edhe Ministria serbe e Mbrojtjes due shrtuar se  se në një bazë ushtarake afër  Preshevës mes të vitit të ardhshëm do të mbahet për dy javë stërvitje “Platinum Wolf 2014” në të cililat stërvitje  së bashku me ushtritë e tjera rajonale dhe të marrin pjesë edhe forcat e armatosura të Shqipërisë . Në keto stërvitje të përbahskëta në Preshvë pirtet të jenë  pjesëmarrëse pos forcave serbe dhe shqiptare edhe ato nga  Bullgaria , Rumania, Maqedonia, Azerbajxhani , Gardës Kombëtare Ohio dhe Mbretëria e Bashkuar etj…

 

serbbb“Në konferencën vjetore, ku do marrin pjesë Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Maqedonia , Kroacia dhe Mali i Zi, që do të mbahet në Sarajevë, të paraqitur me bazën e kapaciteteve në “Jug” (Cepotin) është vendosur që nga mesi i vitit 2014  do të mbahet stërvitje shumëkombëshe ‘Platinum Uku-2014′ me pjesëmarrjen e forcave detare amerikane, Gardës Kombëtare së Ohajos dhe forcat e armatosura të disa vendeve në rajon, bën të ditur Ljubisha Dikoviç, një nga përfaqësuesit më të lartë të ushtrisë serbe.

Sipas mediave serbe “kjo do të jetë hera e parë në historinë e marrëdhënieve diplomatike dhe ushtarake midis dy vendeve Serbisë dhe Shqipërisë me ftesë të Beogradit zyrtar që ushtria shqiptayre po hskel territorin serb..”

 

Mediat serbe: Ushtri shqiptare disa herë paskan cenuar integritetin terrotiral duke hyrë në “tokat serbe” (kupto në ish-tokat shqiptare)

ushtriashqippPërndryshe , sipas mediave serbe “ushtria shqiptare në territorin e Serbisë kanë hyrë disa herë , duke filluar në vitin 1913  dhe herën e fundit në vitin 1999, gjatë “agresionit” të NATO-s mbi Serbinë kur Kosova dërgoi disa nga njësite të saj elitë në mbështetje të forcave të UÇK-së . Por, deri tash Ministria e Mbrojtjes e Serbisë nukka pranuar edne përgjigje nga Tirana zyrtare nëse do të pranojë ftesën  e Beogradit apo jo.

 

UCPMB6s11Historiani serb Madje Bjelajac  ka sygjeruar  që “do të preferoja më shumë  ushtarë serbë të dërgohen  në Kosovë apo Shqipëri . Ai kujton se historia e kohëve të fundit është plot me shembuj të formacioneve të ndryshme shqiptare të cilat kanë hyrë në mënyrë të paligjshme në territorin serb …”

 

“Megjithatë , kjo nuk është një problem ligjërisht Pjesëmarrja e Shqipërisë në një stërvitje ushtarake në territorin tonë , por të përpiqet për të detyruar fshirjen e një të kaluare të pakëndshme mes dy popujve . (“Amerikanci smatraju da je ovo način da se izglade odnosi tako što će se vežba održati baš na jugu Srbije, gde su i dalje sveža sećanja na pobunu iz 2000, a Albanci ne odustaju od pripajanja Preševske doline Kosovu – ocenjuje Bjelajac. “) Amerikanët besojnë se kjo është një mënyrë për të punuar gjërat jashtë në mënyrë që do të mbahet vetëm një stërvitjet e përbahkët  në të cilën do të marrin pjesë edhe ushtria shqiptare në jug të Serbisë , ku ata ende kanë të freskëta kujtime nga rebelimit shqiptarëve të këtyre trevave shqiptare përmes UCPMB-së të vitit 2000  të cilët nuk do të heqin dorë në bashkimi i Luginës së Preshevës me Kosovën..”,  ka  vlerësuar historiani serb Bjelajac.

 

Ndryshe nga  hiostriani Bjelajac, General Milosh Gjoshan, një komandant i shtirsë serbe në Kosovë gjatë luftës mes Serbisë dhe Kosovës, në khën kur nderhyri NATO ka deklaruar për “gazeten serbe “Vesti” se  “pjesëmarrja e ushtrisë shqiptare në s¨tervitje e epërbashkëta ushtarake në Preshevë do të jetë edhe një argument më shumë ku do të inkurajonte udhëheqësit shqiptarë të Luginës për të kërkuar bashkimin me  Kosovën..”, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

You must be logged in to post a comment Login