Beqiri: Nuk janë hequr simbolet kombëtare nga librat shqip në Luginën e Preshevës

librattaa1111Kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve Galip Beqiri tha sot për gazetën serbe Blic se ka një dokument për heqjen e simboleve kombëtare të Shqipërisë me tekstet në gjuhën shqipe të përdorur nga nxënësit në Preshevë , Bujanoc dhe Medvegjë , por kjo vlen vetëm për abetare dhe një bllok shënimesh, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Kanali shquiptar TV ” Raporti A1 ” dhe gazeta Shqiptarja  kishte botuar kohën e fundit një dokument zyrtar më 3 pril 2011 kiu thuhet  se ish-ambasadori shqiptar në beogrda Shpëtim caushi ka nënshkruar në Beograd me ish-kreun  e Misionit të OSBE-së në Beograd Dimitrios Kipreos dhe ish- ministrit të Administratës Publike dhe Vetëqeverisjes Lokale , Milan Markoviq .

Dokumenti thekson se abetarja ishte nga Shqipëria , të cilat janë projektuar për mxënësit  në komunat shqipatre në  Medvegjë, Bujanov, dhe Preshevë, janë censuruar duke hequr simbolin kombëtar të Shqipërisë . por kyretari i KKSH-së Galip Beqiri, thotë ndryshe

“Keqinformim është se qenka  nënshkruar ndonjë marrëveshje se janë hequr  simbolet kombëtare nga gjtha librfta shqip në Luginën e  Preshevës. Nënshkruar është vetëm një modifikim i abetare dhe fletore dhe asgjë më shumë, dhe ky dokument kanë të gjitha institucionet relevante dhe që ajo që ata gjetën nuk ishte dicka e re” tha Beqiri .

Beqiri tha pas nënshkrimit të një dokumenti që ka rreth 20 tekste nga Shqipëria dhe disa që janë përkthyer dhe përdorur nga nxënësit në shkollat ​​fillore në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë .

Ai shpjegoi se në këto libra psh. fjalët ” Flamur “, që do të thotë flamurin dhe duke qëndruar pranë në këtë simboli i  Shqipërisë dhe në vend të shjkronjës F është  futur emrin  “Flutra “, dhe kjo është modifikimet që ishin bërë dhe tani këto tekstet që përdoren në shkollat ​​fillore në Luginëne  Preshevës .

Beqiri mohoi se ai nënshkroi ndonjë gjë ër heqjen e simboleve kombëtar , nga të gjitha librat që janë të marra për nxënësit shqiptarë në Kosovën Lindore .

” Nuk është e vërtetë se të gjitha simbolet e Shqipërisë duhet të hiqen nga tekstet shkollore . Ne kemi shumë libra që janë nga Shqipëria me  flamur shqiptar, prandaj ajo iste një  dezinformatë ” tha Beqiri , duke shtuar se ” tani është ngritur pluhuri rret ke¨tij dokumenti, me ndryshimin e qeverive në Shqipëri..”

Sièas agzetës serbe Blic  “policia në mes të nëntorit në fshatin Raincë , në komunën e Preshevës , ka marrur  5,060 libra në gjuhën shqipe të kontrabanduara nga Prishtina , të cilët nuk e kanë dokumentacionin përkatës, si dhe pa pelqimin e  Ministrisë së Arsimit që do të përdoren ato nga mësimdhënësit . Tekstet shqiptare të cilat u konfiskuan më pas nuk ishin në përputhje me dokumentin e nënshkruar .”

You must be logged in to post a comment Login